pęcherzyk żółciowy, wroczek żółciowy
Dieta po usunięciu pęcherzyka

Dieta po usunięciu pęcherzyka

Usunięcie pęcherzyka żółciowego nie stanowi większego problemu, ponieważ jego funkcje przejmuje przewód żółciowy, który w tym celu odpowiednio rozszerza się. Zanim jednak organizm przyzwyczai się do tego, że żółć spływa z wątroby bezpośrednio do dwunastnicy, musi minąć trochę czasu (zazwyczaj jest to 5-7 tygodni). Wtedy koniecznie trzeba stosować dietę podobną do tej, jaka jest zalecana w przypadku ataku kolki. Należy jeść często małe porcje, pić około 2-2,5 l wody dziennie, wystrzegać się ciężkich, tłustych i smażonych potraw. Większość pacjentów po usunięciu pęcherzyka żółciowego wraca do normalnej diety. Do końca życia muszą jednak pamiętać o przestrzeganiu wcześniej wymienionych zasad zdrowego odżywiania.
Oto lista produktów zalecanych i zabronionych w diecie pacjenta, któremu usunięto pęcherzyk żółciowy.


Produkty zalecane:

•    kurczak, wołowina, chuda polędwica, wątroba, królik, drób i cielęcina w galarecie, wędliny drobiowe, chudy rosół
•    lekkie sosy o niskiej zawartości tłuszczu
•    masła roślinne, sojowe
•    ryby: dorsz, pstrąg, sola, szczupak, lin
•    ziemniaki gotowane ze skórką, kluski ziemniaczane, purée solone
•    młoda marchew, szparagi, kalafiory, brokuły, buraki, ogórki i pomidory bez skórki, rzodkiewki, sałaty zielone, sałatki z octem winnym lub sokiem z cytryny, kapusta kwaszona
•    jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica (wskazane unikanie żółtek)
•    mleko odtłuszczone, jogurty do 1,5% tłuszczu, maślanka, budyń
•    ryż, makaron drobny, chleb pszenny
•    owoce
•    kawa słaba ziarnista, woda mineralna.

Produkty zakazane:

•    mięsa wędzone, panierowane, smażone, mielone, peklowane, tłuste mięsa wołowe, kiełbasy, kaczki, gęsi, boczek, słonina, wywary z kości, tłusty rosół
•    majonez, ciężkie, zawiesiste sosy masłowe i śmietanowe, margaryna
•    ryby: karp, śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki w oleju
•    frytki, smażone ziemniaki, placki ziemniaczane
•    ostre przyprawy: musztarda, pieprz, papryka, chili
•    świeży chleb, torty, ciasta francuskie, ciasta z kremem śmietanowym i maślanym, ciastka z tłuszczu – pączki, faworki itp.
•    jajka na twardo i sadzone
•    tłuste sery
•    słodycze
•    agrest, porzeczki
•    mocna kawa, napoje gazowane, alkohol
•    cebula, biała kapusta, kapusta włoska, groch, fasola.